loading...

Spaima elitei politice…Internetul

0 8


Nu este adevărat că azi oricine poate fi jurnalist, dar trebuie să fim de acord că fiecare dintre noi putem să descriem o faptă mai repede decât un organ oficial de presă. Procedurile de intrare pe site/sticlă/hârtie sunt mai lente decât o cameră a unui smartphone care funcţionează pe o stradă/piaţă/stadion etc., şi care poate fi preluată apoi inclusiv pe scară largă de către presă: nici o redacţie nu va avea vreodată suficienţi reporteri pentru a filma un eveniment cu impact media asupra populației. Oricine poate deveni reporter, atăt timp căt se afla la locul si momentul potrivit.

Internetul permite astăzi oricărei persone să fie influent.

De aceea, politicienii din toate lumea urăsc internetul şi doresc să îl reglementeze cât mai strict: doar internetul nu le permite controlul total al mesajului. Mai ales în ţările mai sărace, se întâmplă ca politicieni să cumpere jurnalişti sau să îşi înfiinţeze propriile organe de presă, pentru că aşa pot controla perspectivele în care sunt înfăţişaţi publicului, iar acesta nu poate decât să consume mesajele pe care aceştia le dau. Internetul liber însă nu mai permite acel mesaj strict controlat şi implicit, de la o postare se poate ajunge la un final de carieră şi chiar la pierderea unor procente importante din electorat.

Dar politicienii trebuie măcar un pic să gândească: dacă presa nu va fi liberă şi internetul va fi strict controlat, tot jocul politic se va reduce la un singur aspect: cine va fi mai bogat şi va cheltui mai mulţi bani pentru propria imagine, va caștiga mereu.

Dacă eşti politician cu minime ambiţii, ai nevoie să te remarci, iar internetul şi presa liberă sunt singurele locuri prin care o poţi face cu costuri rezonabile. Doar cu acest acces liber vei putea să schimbi topurile din propriul partid şi propria circumscripţie electorală; altfel, vei fi mereu dependent de ceea ce ţi-ar oferi într-un mediu controlat un politician cu bani şi influenţă.

Internetul este un loc unde se minte mai mult sau mai puţin cu intenţie, el este locul unde se pot compara exemple, ceea ce pentru mulţi politicieni este periculos.

Nu internetul trebuie învinuit că în anumite situaţii când politicienii vor să folosească în interes propriu imaginea unui om de valoare – sportiv, artist, om de ştiinţă etc. – izbucnesc vii proteste şi comentarii acide, de ajunge politicianul să îşi suspende contul de Facebook.

Ce credeţi, politicieni: oamenii şi le doresc pe cele rele? Putând să compare în timp real faptele si vorbele în timp real, a cât mai mulţi politicieni, le vor alege pe cele mai proaste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *