loading...

Planeta Pământ – S.O.S

0 5

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă lumea noastră în prezent. Planeta noastră trece prin niște schimbări
climatice semnificative și accelerate, care au început cu peste un secol în urmă.
Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că planeta se încălzește mai rapid ca oricând din cauza cantității uriașe de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile oamenilor. Astfel de activități includ, de exemplu, arderea combustibililor fosili (cărbune, petrol
și gaz), utilizarea autovehiculelor și tăierea pădurilor.
Mulți dintre noi au văzut – și poate chiar au simțit – efectele schimbărilor climatice. Nu este vorba însă numai despre condiții meteorologice extreme, ca inundațiile, secetele și uraganele. Transformările mai lente și mai greu de observat prin care trece clima pot schimba complet modul în care trăim.

Problema suntem noi!

Schimbările climatice sunt cauzate
de creșterea temperaturii Pământului (încălzire globală), provocată de adăugarea unui volum mai mare de gaze cu efect de seră în atmosferă decât cel produs în mod natural. Aceste gaze cu efect de seră suplimentare rezultă, în principal, în urma arderii de combustibili fosili pentru a produce energie, precum și din alte activități umane – cum ar fi tăierea pădurilor tropicale, agricultură, zootehnie și producția de substanțe chimice.

Clima Pământului a suferit transformări de-a lungul istoriei,
încălzindu-se sau răcindu-se treptat pentru perioade
îndelungate. În ultimii un milion de ani au fost aproximativ
zece ere glaciare, cu perioade mult mai calde între ele. Schimbările
acelea au avut cauze naturale, cum ar fi modificarea înclinării planetei, activitatea solară și curenții oceanici. Dar schimbările la care suntem martori azi sunt diferite – iar cauza lor suntem noi! Eliberând tot mai multe gaze care păstrează căldura în atmosferă, determinăm creșterea foarte rapidă a temperaturii pe Pământ.

Cât de grave sunt
schimbările climatice?

Planeta noastră se încălzește rapid. Activitățile umane cauzează această
schimbare, iar consecințele încep să se vadă în întreaga lume. Cu cât perturbăm
mai mult clima, cu atât crește riscul unor schimbări periculoase și cu atât va fi mai dificil
și mai costisitor să limităm schimbările viitoare și să ne adaptăm la impacturile inevitabile. Temperatura medie a suprafeței Pământului ar putea crește cu cel puțin 4 °C față de nivelul din perioada preindustrială înainte de sfârșitul acestui secol dacă nu luăm măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Ce putem face în privința schimbărilor
climatice?


Din păcate, vor exista unele impacturi ale schimbărilor climatice pe care nu le vom putea evita și la care va trebui să ne adaptăm, dar e important să limităm amploarea impacturilor viitoare. Vestea bună este că putem face multe. Nu numai politicienii pot lua măsuri. Responsabilitatea de a acționa le revine și companiilor, întreprinderilor, comunităților și indivizilor. În calitate de cetățeni, putem contribui prin alegeri inteligente, cum ar fi să mâncăm mai puțină carne și mai multe fructe și legume din producția locală, să economisim energie și să alegem mersul cu bicicleta sau pe jos în locul autoturismului (în special pentru distanțe scurte). Vestea bună este că multe dintre aceste lucruri sunt benefice și pentru sănătatea și buzunarul nostru.

posted by Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *