loading...
0 5

Se considera că „Moartea Neagră” a fost responsabilă pentru dispariţia a aproape 200 de milioane de oameni sau după alte estimări, din populaţia lumii (de cca. 450 de milioane de oameni) numarul a fost redus la 350-375 de milioane. Aparent, „Moartea Neagră” a pornit din Asia Centrală şi a ajuns în Europa în 1347 unde a ucis aproximativ 30-60% din locuitorii ei (între anii 1348-1350).  
Teoria cea mai cunoscută şi acceptată privind „Moartea Neagră” a fost aceea că , boala produsă de bacteria ’Yersinia pestis’ a fost transmisă de la şobolanii care se ascundeau prin navele comerciale la oameni, prin înţepăturile puricilor care se hrănesc cu sângele ambelor specii. Manifestarea cea mai comună a fost sub formă bubonică, prin apariţia pe corp a unor umflături, în zona gâtului, a subţiorilor şi a vintrelor, ganglionii limfatici fiind măriţi în volum ca urmare a infecţiei. Alte simtome au fost: febra foarte mare, apariţia de pete negricioase pe corp şi necroza extremităţilor, delirul şi convulsiile, vărsăturile cu sânge şi durerile îngrozitoare în tot corpul. Majoritatea din cei atinsi de boală, mureau după aproximativ 4 zile de chinuri.

Conform lui Stephen J. Spignesi în “100 cele mai mari dezastre din toate timpurile”, infrângerea Morţii Negre s-a datorat, în mare parte, îmbunătăţiri igienei, care i-a împiedicat pe puricii transmiţători ai bolii să supravieţuiască. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mult de un secol pentru ca populaţia Europei să revină la nivelul de dinainte de pandemie. Boala a mai apărut de câteva ori dar nu a fost la fel de distrugatoare ca prima oara. A ramas în istorie drept Marea Ciumă din Viena (1679) sau Marea Ciumă a Londrei (1665-1666) continuand să apară până în secolul 19.

BBC History Magazine

posted by Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *