loading...

Gândirea pozitivă: Cum îţi antrenezi creierul să gândească pozitiv

0 5

by Iulia Barca

Oamenii pozitivi sunt mai fericiți, au relații mai bune, prieteni mai mulți, până și la job le merge mai bine. Există o rețetă fabuloasă pentru creierul tău, trebuie doar să o aplici timp de un minut, de trei ori pe zi, timp de 45 de zile. Dezvoltă-ți gândirea pozitivă, iată cum!

Creierul nostru nu este conceput să producă atât de multă fericire pe cât ne-am dori să o facă. Acesta a evoluat pentru a promova supravieţuirea.

El salvează substanţele chimice care produc fericirea (dopamina, serotonina şi oxitocina) pentru a satisface nevoile de supravieţuire şi le eliberează doar pe perioade scurte, care sunt rapid metabolizate. Acest lucru ne motivează să continuăm să luăm măsuri care să ne stimuleze endorfinele.

Poţi ajunge la o mulţime de substanţe chimice care să producă nefericire în căutarea stimulării celor de fericire, mai ales la sfârşitul unei zile stresante de lucru…

Există o serie de motive din cauza cărora creierul tău acţionează negativ. Sentimentul negativ al hormonului natural are şi el propriul plan de supravieţuire.

Acesta te avertizează dacă îţi apare vreun obstacol în calea ta spre nevoi, astfel încât să te poţi îndrepta spre sentimentele pozitive. Dar odată ce faci asta, creierul tău găseşte următorul obstacol.

Te vei simţi mult prea rău dacă îţi ghidezi existenţa oriunde te ghidează creierul. Din fericire, există o cale simplă de reducere a acestei negativităţi naturale.

Să începem cu un exemplu pe care îl numim „străzi curate”. Murdăria de la animale era peste tot când eram mică, pentru că să strângi după potaia ta nu era o regulă.

Apoi, obiceiurile s-au schimbat şi străzile au devenit în mod glorios mai curate. A făcut lucru acesta pe cineva mai fericit? NU. Oamenii abia dacă au remarcat. Ei observă un „ups”, însă devin destul de nervoşi în această privinţă.

Creierul nostru şi-a dezvoltat capacitatea să scormonească după probleme şi se pricepe la găsirea problemelor atunci când le caută.

De exemplu, jurnaliştii au prezis prăbuşirea societăţii civilizate atunci când a fost inventată bicicleta. Ei au avertizat că oamenii vor zbura de aici-acolo în loc să întreţină conversaţii lungi şi că seara se vor retrage devreme din cauza oboselii.

Noi am moştenit creierul care i-a ajutat pe strămoşii noştri să observe pericolele din timp pentru a acţiona. Ne pricepem să găsim pericole, chiar dacă, în realitate, căutăm recompense.

Construieşte-ţi un circuit pozitiv

Negativitatea te va trage la fund dacă nu îţi construieşti un circuit pozitiv. Pentru a face asta, acordă un minut pentru a căuta partea pozitivă, de trei ori pe zi, pentru 45 de zile.

Acest lucru îţi va antrena creierul să caute părţile pozitive în acelaşi mod în care este antrenat să caute părţile negative.

S-ar putea să te gândeşti că nu există destule părţi pozitive în viaţa groaznică din jurul tău. Nu trebuie să întreţii un concert în sala de spectacole Carnegie din New York şi să salvezi orfani din clădirile aflate în flăcări pentru a crea lucruri pozitive.

Orice gest pozitiv, oricât de mic, va construi calea care caută şi aşteaptă lucruri pozitive. Doar apreciază  absenţa de pe drum a murdăriei de câine din faţa ta şi conexiunile neuronale se vor dezvolta.

Poate părea superficial să cauţi intenţionat partea pozitivă atunci când partea negativă este atât de evidentă. Totuși, percepția ta asupra prezentului are nevoie de o ajustare.

Este greu să rămâi pozitiv atunci când toţi cei din jurul tău gândesc negativ. Creierul tău vrea să fugă şi el atunci când restul turmei fuge.

În natură, ai sfârşi în ghearele unui prădător dacă ai ignora semnalele de ameninţare ale membrilor grupului din care faci parte şi ai aştepta ca ameninţarea să vină către tine. Obligaţiile mamiferelor de a împărţi ameninţările, şi faptul că luptă împotriva inamicului comun, produc un statut important în cadrul grupului.

sursa www.psychologies.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *